مرکز جامع دامپزشکی ایران
مرکز جامع دامپزشکی ایران

مرکز جامع دامپزشکی ایران

iranvetmed.ir

سگ ها می توانند اعداد را شمارش کنند

مهر/ حققان به تازگی دریافته اند که سگ ها قادر به درک مقادیر عددی بوده و می توانند اعداد را شمارش کنند، امری که نشانگر تکامل مغز این حیوانات است.

بررسی هایی که در این زمینه انجام شده نشان می دهد بخشی از مغز سگ ها که برای شمارش و درک اعداد مورد استفاده قرار می گیرد بیشتر از حد تصور قبلی دانشمندان تکامل یافته است و شباهت های قابل توجهی با قسمتی از مغز انسان دارد که وظایف مشابهی را انجام می دهد.

تحقیقی که در این زمینه در دانشگاه اموری آمریکا صورت گرفته نشان می دهد سازوکار شمارش اعداد در سیستم عصبی مغز سگ ها در گذر زمان تکامل یافته و در گونه های مختلف این پستاندار حفظ شده است. نکته جالب این است که سگ ها برای دست یافتن به این توانایی نیازی به آموزش ندارند و قابلیت یادشده به طور خودکار در این حیوانات وجود داشته است.

محققان امیدوارند با درک سازوکار این موضوع بتوانند از آن برای درمان بیماری های مغزی انسان ها و نیز ارتقای سیستم های هوش مصنوعی استفاده کنند. از همین رو در حال اسکن پیشرفته مغز سگ ها و تحلیل واکنش آنها در برابر مقادیر عددی متفاوت هستند.

 

 

شناخت دلایل پارس کردن سگ و درمان آن

هیچ کس نباید از یک سگ انتظار داشته باشد که هیچگاه پارس نکند. این موضوع درست مانند این که از کودکی انتظار تلاش برای حرف زدن نداشته باشیم. اما برخی سگ ها بیش از حد پارس میکنند. در ابتدا باید دلیل این کار را بفهمیم و سپس به رفع این مشکل بپردازیم.

چرا سگ پارس میکند؟

 پارس کردن سگ ها یکی از راه های ارتباطی او با صاحبش است و میتواند بسته به شرایط مختلف، معانی متفاوتی داشته باشد.

1 - دلایل مربوط به حفظ قلمرو و مسائل امنیتی: وقتی حیوان دیگری یا انسان غریبه ای به محل زندگی سگ نزدیک میشود، او آن را یک خطر به حساب می آورد و شروع به پارس کردن میکند. به تناسب نزدیک شدن آن خطر به سگ، صدای پارس بیشتر میشود، سگ به حالت هشدار در می آید و بسیار خشونت از خود نشان می دهد.

2 - زنگ خطر / ترس: بعضی از سگ ها، نسبت به هر چیز یا هر صدایی که توجهشان را به خود جلب کند حساسیت نشان میدهند و پارس میکنند. این موضوع ممکن است در هر جایی رخ دهد و بستگی به محل زندگی سگ ندارد.

راهکار برای موقعیت های 1 و 2 : از آنجا که این نوع پارس کردن به محض دیدن غریبه ها (چه حیوان و چه انسان) اتفاق میفتد، بهتر است که میدان دید سگ را محدود کنید. اگر سگ را حیاطی حصار کشی شده نگه میدارید، بهتر است که به جای حصار های میله ای از چوب هایی که مانع از دیدن آن سوی حصار میشود استفاده کنید. اگر سگتان در منزل نگهداری میشود، پنجره و درهای شیشه ای را با کاغذ های نسبتا ضخیم و مات بپوشانید.

3 - تنهایی : س گ ها حیوانات وابسته ای هستند. سگ هایی که برای مدت طولانی رها میشوند، چه داخل خانه و چه در حیاط، ناراحت، کم حوصله و عصبی میشوند و شروع به پارس کردن میکنند.

راهکار برای موقعیت شماره 3 : اگر سگتان در غیاب شما پارس میکند، شما باید وسایل تفریحی یا فردی برای همراهی و بازی با او در نظر بگیرید. بهتر است وقتی که در منزل حضور ندارید، سگی که در حیاط زندگی میکند را به داخل خانه بیاورید. این کار چند مزیت دارد: کاهش نارضایتی همسایه ها از سروصدای سگ، امنیت بیشتر منزل و همچنین امنیت بیشتر برای سگ.

 اما داخل آوردن سگ هم ممکن است از پارس کردن او کم نکند. در این شرایط باید برای ساعات طولانی ای که در منزل حضور ندارید از کسی درخواست کنید که برای یک ساعت در روز، سگتان را به گردش برده و او را سرگرم کند.

 فراهم کردن وسایل بازی برای سگ هم مفید است. به عنوان مثال اسباب بازی هایی که به شکل غذا هستند او را برای ساعاتی سرگرم میکند. بعد از بازی هم معمولا به خواب میرود.

 سگ هایی که در طول شب سر و صدای زیادی به پا میکنند را باید به داخل خانه بیاورید. این کار برای امنیت خانه و همچنین سگ بهتر است.

4 - سلام کردن / بازی کردن : سگ ها هنگام ملاقات با انسان ها یا دیگر جانداران پارس میکنند تا به نحوی سلام کرده باشند. این معمولا یک نوع پارس شادمانه است و گاه همراه با تکان دادن دم و بالا و پایین پریدن اتفاق میفتد.

 راهکار برای موقعیت شماره 4 : برای جلوگیری از پارس کردم سگ در هر زمان که شما وارد خانه میشوید یا در خانه را میزنند، باید به سگتان رفتار های دیگری بیاموزید. یکی از راه ها این است که به سگ بیاموزید وقتی که کسی زنگ خانه را میزند، برود و در نقطه معینی بایستد. این نقطه باید جایی باشد که سگ بتواند در را ببیند اما زیاد نزدیک به در نباشد. با تشویق کردن سگ و دادن خوراکی های تشویقی او را به ایستادن در آن نقطه ترغیب کنید اما فعلا سمت در نروید. این کار را ابتدا باید به صورت یک بازی انجام دهید.

وقتی که تا حدودی مطمئن شدید که سگ از آن نقطه تکان نمیخورد، شروع به باز کردن در کنید.

 بعد از چند بار تمرین، وقتی که سگ موقع باز کردن در از جایش تکان نخورد، از یک نفر بخواهید که بیاید و در بزند. مطمئنا بار اول سگ از جایش بیرون خواهد پرید و به سوی در خواهد رفت اما با تکرار و وقت گذاشتن او یاد خواهد گرفت که وقتی در میزنند و مهمانی وارد میشود به سوی آنها نیاید و پارس نکند.

 هیچگاه به سگی که موقع وارد شدن شما به خانه پارس میکند جایزه ای ندهید، او را نوازش نکنید و حتی تا وقتی که آرام نگرفته و جایی ساکت ننشسته، از برقراری ارتباط چشمی نیز اجتناب کنید. بعد از آرام شدن تشویقش کنید.

5 - تلاش برای جلب توجه : معمولا سگ ها برای جلب توجه صاحبشان به خواسته های آنها، از قبیل بیرون رفتن، بازی کردن، غذا خواستن و ... پارس میکنند.

عفونت گوش سگ

اگر سگ شما از عفونت های گوش تکراری رنج می برد احتمالا آلرژی ها مجرم هستند و احتمالا آلرژن ها در محصولات غذایی ذرت، گندم و سویا هستند. با این حال، سگ هایی که دارای گوش های بزرگ، آویزان هستند بیشتر حساس به عفونت گوش می شوند.

 اگر متوجه شدید که سگ شما خاراندن یا پنجه زدن در گوشش دارد سرش را تکان می دهد یا گوشش را در برابر کف یا مبلمان قرار می دهد این نشان می دهد که ممکن است عفونت گوش داشته باشد.

علائم شدید ممکن است شامل قرمزی از کانال گوش، پوسته در اطراف گوش، ریزش مو در اطراف گوش، مشکلات تعادل، راه رفتن در مسیر دایره ای، درد و کاهش شنوایی

برای درمان عفونت گوش در سگ خود، اولین قدم این است که گوش را تمیز و خشک کنید. اگر او در بسیاری از درد دارد ممکن است برای این کار نیاز به آرامش داشته باشد.

معاینه توسط دامپزشک خود تعیین خواهد کرد که چه نوع از عفونتی را سگ ممکن است داشته باشد و احتمالا با یک آنتی بیوتیک موضعی یا ضد قارچی درمان می شود.

راه درمان: محلول شست و شوی گوش سگ و گربه. این محصول حاوی الکل برای ضد عفونی کردن و از بین برنده واکس گوش می باشد و جلوگیری از عفونت گوش سگ و گربه به کار می رود.

عموما سگ ها بعد از حمام دچار عفونت گوش می شوند و این محصول برای این کارایی دارد که از این عفونت جلوگیری شود.

از این محلول برای سگ و گربه برای کانال بیرونی گوش استفاده کنید و بصورت متناوب در هر دوگوش هفته ای دوبار استفاده می شود.

خوک‌ها کلید درمان آنفلوانزا

سیناپرس/ مطالعه‌ای که به سرپرستی دکتر الما تاشیلیان، رئیس گروه ایمونولوژی موکوس در موسسه پیربرایت انجام شد، نشان داده است که استفاده از واکسن‌های انسانی این بیماری در خوک‌های آلوده به ویروس همه‌گیر آنفولانزای خوکی H1N1 منجر به کاهش قابل‌توجه تعداد ویروس در این خوک‌ها می‌شود. در این مطالعات از واکسن‌های انسانی فصل آنفولانزای سال 2018 میلادی استفاده شد.

بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی، ویروس آنفولانزا در سراسر جهان به‌طور سالانه منجر به مرگ بیش از 650 هزار نفر شده و ارزیابی کارآیی انواع واکسن برای اطمینان از ارائه بهترین روش ایمن‌سازی و محافظت، بسیار حیاتی است.

به‌طورمعمول واکسن‌های سنتی که به‌عنوان تزریق به عضله بازو دریافت می‌شود، فقط به میزان 50 تا 60 درصد مؤثر بوده و فرد دریافت‌کننده واکسن هنوز درخطر ابتلا به ویروس آنفولانزا قرار دارد. مطالعات پژوهشگران نشان می‌دهد واکسن‌های آنفولانزا ضعیف شده زنده که در هنگام تلقیح با استفاده از اسپری بینی مصرف می‌شود، می‌توانند مصونیت بیشتری ایجاد کرده و بین 75 تا 80 درصد در کودکان مؤثر باشند.

در این میان استفاده از خوک‌ها در مطالعات پزشکی به این دلیل دارای اهمیت است که سیستم تنفسی خوک با انسان قابل‌مقایسه است و خوک و انسان نیز می‌تواند به ویروس آنفلوانزا A از زیرگروه‌های مشابه آلوده شوند. همچنین خوک‌ها ازنظر جسمی و فیزیکی ازجمله حوزه فیزیولوژیکی و آناتومیکی نسبت به پستانداران کوچکی که اغلب در مطالعه واکسن آنفلوانزا استفاده می‌شوند، بیشتر به انسان شبیه هستند.

پژوهشگران این تیم تحقیقاتی در مطالعات خود دریافتند که استفاده از واکسن ضعیف شده زنده فصل آنفولانزای 2017- 2018 که در بینی خوک‌ها و تنها برای یک‌بار اسپری شد، می‌تواند میزان ویروس H1N1 تولیدشده را کاهش دهد. به‌این‌ترتیب خوک‌هایی که واکسینه شده بودند، در هنگام ابتلا به آنفولانزا دارای میزان بسیار کمتری از ویروس‌ها فعال در بدن خود بودند.

از سوی دیگر در انجام آزمایش‌های مشابه با ویروس H3N2، دانشمندان قادر به تعیین میزان محافظت ایجادشده توسط واکسن نیستند زیرا برخی خوک‌ها به‌هیچ‌وجه به این نوع آنفولانزا آلوده نمی‌شوند. بااین‌حال، مطالعه آن‌ها نشان داد که مؤلفه واکسن H3N2 پاسخ ایمنی قوی‌تری نسبت به مؤلفه H1N1 دارد. این یافته مطابق با مطالعات انسانی است و شواهد دیگری ارائه می‌دهد که بر اساس آن‌ها می‌توان امیدوار بود که خوک‌ها برای مطالعه عفونت ویروس آنفلوانزای انسانی A مفید باشند. در حقیقت این مصونیت طبیعی خوک‌ها در برابر این ویروس می‌تواند کلید یافتن روش قطعی درمانی این بیماری در انسان‌ها محسوب شود.

دکتر الما تاشیلیان در این رابطه اعلام کرد: «این واقعیت که استعمال یک دوز واحد از واکسن انسانی در آزمایش‌های انجام‌شده روی خوک‌ها، پاسخ‌های قابل‌ردیابی را کم کرده و منجر به کاهش تولید ویروس H1N1 در این حیوان می‌شود، نشان می‌دهد که خوک‌ها می‌توانند یک مدل مفید برای ارزیابی واکسن‌های فصلی در برابر آنفولانزای ویروس و مطالعه مکانیسم‌های مختلف این بیماری باشند که منجر به ظهور ویژگی‌های محافظتی و ایمنی در این حیوان می‌شود.»

شرح کامل این پژوهش و یافته‌های به‌دست‌آمده از آن در آخرین شماره مجله تخصصی Frontiers in Immunology journal منتشرشده و در اختیار پژوهشگران قرار دارد.

دنیا بدون حیوانات چه شکلی است؟

سیناپرس/ حیوانات نیز مانند انسان‌ها حق زندگی دارند اما ما این حق را از آنها گرفته‌ایم؛ گویا فقط خودمان باید از تمام نعمت‌های خداوند روی زمین بهره ببریم این تفکر خودخواهانه باعث شده تا حیوانات در سراشیبی شدید انقراض قرار گیرند.

هر چند از سال ۱۹۹۸ تعدادی از فعالان و کنشگران موفق شدند تا حقوق حیوانات را گوشزد کنند و در تقویم جهانی یک روز را به این موضوع اختصاص دهند اما شرایط کنونی حیوانات نشان می‌دهد که در عمل چندان هم موفق نبوده‌اند.

می توانید دنیا را بدون حیوانات و یا گیاهان تصور کنید؟ چنین دنیایی چه رنگی و چگونه خواهد بود؟ دنیایی بدون رنگ و صداهای جورواجور، تصورش هم ترسناک است؛ اما گویا برخی انسان ها ترسی از چنین دنیایی ندارند و یا شاید بهتر است بگوییم درکی از آن ندارند چون اگر غیر از این بود کمر به قتل و نابودی زیستمدان کره خاکی نمی بستند.

اواخر خردادماه امسال بود که فیلمی از کشته شدن یک قلاده توله خرس در سوادکوه در فضای مجازی پخش شد در این فیلم دیده می‌شود که توله خرسی مورد تهاجم عده‌ای از انسان‌ها قرار گرفته و آنها با پرتاب سنگ سعی در آزار و اذیت حیوان بی‌گناه دارند حیوانی که یا شاید راهش را گم کرده بود و یا شاید از بلندی لغزیده بود، حیوان زبان بسته تلاش می‌کرد خودش را نجات دهد اما در نهایت به دست این موجودات خودخواه سنگسار شد و جانش را از دست داد.

جالب‌تر اینکه چندی پیش دادگاه متخلفان را تبرئه کرد هر چند محیط زیست سوادکوه درخواست تجدیدنظر داد اما از همین حکم می‌توان فهمید که حیوانات در کشور ما چه حق و حقوقی دارند.

از سوی دیگر انقراض دامن حیوانات را گرفته که البته آنهم ریشه در رفتارهای انسان‌ها دارد، صندوق جهانی طبیعت( WWF) نرخ انقراض گونه ‌ها را سالانه معادل یک دهم تا یک صدم درصد تخمین زده است، اگر دست پایین این آمار یعنی یک صدم درصد رقمی واقعی باشد، به آن معنا خواهد بود که به عنوان مثال از مجموع تقریبی ۲ میلیون گونه مختلفی که بر روی کره زمین زیست می‌کنند، هر ساله بین ۲۰۰ تا ۲۰۰۰ گونه برای همیشه منقرض و از صفحه روزگار محو می ‌شوند.

این در حالی است که بسیاری از کارشناسان امر وضعیت سلامت روان یک جامعه را با وضعیت محیط زیست آن از جمله شرایط حیوانات و گیاهان مرتبط می‌دانند و معتقدند اگر مردم برای حیات حیوانات حرمت قائل شوند، قطعا به همدیگر نیز احترام می‌گذارند.

در این میان، عواملی مانند شکار بی‌رویه، جاده‌سازی، تخریب زیستگاه، قاچاق و حتی تغییر اقلیم نیز حیات حیوانات را تهدید می‌کند به طوری که بر اساس اعلام سازمان حفاظت محیط زیست به استناد گزارش اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN)، حدود ۷۴ گونه از رده‌های مختلف جانوری در ایران در حال انقراض هستند و در فهرست قرمز این اتحادیه جهانی جای گرفته‌اند. مطابق همین گزارش، اگر برای حفاظت از گونه‌های ارزشمند و در معرض خطر ایرانی مانند گورخر، یوزپلنگ، خرس سیاه و گوزن زرد اقدام لازم صورت نگیرد به زودی و در آینده‌ای نه چندان دور شاهد انقراض آنها نیز خواهیم بود.

می‌دانیم که وضعیت گونه‌های حیوانی در جهان خوب نیست و با شتاب زیادی در سراشیبی انقراض قرار گرفته‌اند؛ با توجه به اهمیت موضوع سازمان ملل متحد دهم دسامبر برابر با ۱۹ آذرماه را روز جهانی حقوق حیوانات یا IARD نامگذاری کرد، این روز از سال ۱۹۹۸ توسط فعالان و کنشگران حقوق حیوانات گرامی داشته می‌شود.

نامگذاری یک روز به عنوان «حمایت از حقوق حیوانات» نشان می‌دهد که حیوانات در سراسر دنیا وضعیت خوبی ندارند و بنا به اعتقاد فعالان محیط زیست و کارشناسان امر این وضعیت در ایران بدتر است البته در ایران قانون حمایت از حیوانات تهیه شده اما به اعتقاد عبدالرضا باقری فردی که بیش از ۲۰ سال است در زمینه حقوق حیوانات فعالیت می‌کند؛ قوانین زیبایی در کشور وجود دارد اما یک گام آن طرف‌تر اجرای آنهاست که در کشور ما به خوبی انجام نمی‌شود.

وی روز سه‌شنبه در گفت و گو با ایرنا درباره وضعیت حقوق حیوانات در کشور گفت: اگر به حکم اخیر دادگاه برای مجرمانی که با سنگ‌پراکنی موجب تلف شدن یک توله خرس در سوادکوه شدند نگاه کنیم به حقوق حیوانات در ایران پی می‌بریم، در واقع تبرئه شدن مجرمان نشان می‌دهد که حیوانات چقدر حق و حقوق دارند.

وی افزود: با این حساب درباره حقوق حیوانات در جامعه ما تقریبا می‌شود گفت که هیچ حقوقی ندارند، البته امروزه تا حدودی به واسطه شبکه‌های اجتماعی و حرف‌هایی که زده می‌شود شاید اتفاقاتی در این زمینه افتاده و مردم تلاش می‌کنند با حیوانات مهربان‌تر باشند و حقوقشان را حفظ کنند، البته در بسیاری موارد این رفتارها حالت نمایشی دارد اما در هر حال می‌تواند تاثیر مثبتی داشته باشد.

وی با تاکید بر اینکه آموزش نقش بسزایی در آشنایی با حقوق حیوانات دارد، گفت: در بسیاری موارد می‌بینیم که صدا و سیما گاهی گزارش‌های محیط زیستی پخش می‌کند که صحیح نیست در حالی که می‌تواند با مشورت گرفتن از افراد مطلع آموزش نادرست نداشته باشد، به عنوان مثال چندی پیش گزارشی از آبگیری زاینده‌رود پخش می‌کرد که در آن گفته می‌شد « با آبدار شدن بستر رودخانه مرغ‌های دریایی یا همان کاکایی به آنجا آمدند و مردم مهربان به آنها غذا می‌دهند»، در حالی که این کار کاملا غلطی است زیرا غذا دادن به حیات وحش اشتباه است و حیوانات با مواد شیمیایی افزودنی به غذاهای ما سازگار نیستند و نباید به آدم نزدیک شوند.

این فعال محیط زیست افزود: اکنون با دو معضل مواجه هستیم؛ یکی اینکه اصلا آموزش در زمینه رفتار با حیوانات در کشور وجود ندارد و دوم اینکه اگر آموزش کوچکی هم باشد غلط است، صدا و سیما در پخش گزارش‌های خود باید حتما نظر دو فعال یا کارشناس در زمینه حیات وحش را بپرسد الفبای حفاظت و حمایت را به صورت مختصر و همه فهم در اختیار مردم قرار دهد که این اتفاق نمی‌افتد، به طور کلی اساس آموزش ما ایراد دارد متعاقب آن حقوق حیوانات هم رعایت نمی‌شود.

وی در ادامه به سگ‌هایی که در سطح شهر پراکنده هستند اشاره کرد و گفت: حقوق آنها از آنجایی رعایت نشده که بدون هیچ کنترلی زاد و ولد کردند و تعدادشان زیاد و بعد رها شدند به آنها «فرال داگ» گفته می‌شود، فرال داگ‌ها سگ‌های ولگردی هستند که وابستگی خود را به انسان از دست داده و وحشی شده‌اند، آنها نه تنها برای انسان بلکه برای محیط زیست و حتی سگ‌های دیگر نیز خطرناک هستند، اگر بخواهیم واقعا با این سگ‌ها از لحاظ محیط زیستی برخورد کنیم باید حذف شوند اما از این طرف عده‌ای که ادعای حقوق حیوانات را دارند می‌گویند چرا حذف می‌کنید، در واقع یک دوگانگی و تضادی وجود دارد که همه ناشی از نبود آموزش و آگاهی است.

باقری تاکید کرد: باید به آموزش بپردازیم آن‌هم از دوران کودکی یعنی از پیش دبستانی و دبستان باید قطعات کوچک آموزشی بگذاریم و برای بچه‌ها جا بندازیم همان‌قدر که ما حق زندگی داریم حیوانات نیز دارند، نه آنها می‌توانند وارد محیط ما شوند و نه ما می‌توانیم وارد محیط آنها شویم این حق برابری و مساوات باید از زمان کودکی آموزش داده شود که با همین فرهنگ رشد کنند غیر از این هیچ راهی وجود ندارد چون وقتی سن آموزش می‌گذرد دیگر جا انداختن یک موضوع سخت می‌شود، هزینه‌ای که برای آموزش بزرگسالان می‌شود خروجی آن چیزی کمتر از ۵ درصد است اما این هزینه زمانی که از کودکی گذاشته شود قطعا بالای ۷۰ درصد خروجی مثبت و خوب خواهد داشت.

وی درباره لایحه حمایت از حیوانات گفت: قوانین خوبی در کشور داریم اما مشکل در اجراست در واقع قوانین بسیار زیبا نوشته شده‌اند اما همین قوانین زیبا اجرا نمی‌شوند بنابراین به نظر می‌رسد تصویب لایحه حمایت از حیوانات هم می‌تواند یک حالت نمایشی داشته باشد اما میان تصویب قانون و اجرای آن فاصله زیاد است.