مرکز جامع دامپزشکی ایران
مرکز جامع دامپزشکی ایران

مرکز جامع دامپزشکی ایران

iranvetmed.ir

چرا مصریان باستان تحت تاثیر گربه ها بودند؟

گربه‌ها موجودات مقدسی برای مصریان باستان هستند؛ به‌طوری‌که از جواهرات کوچک تا مجسمه‌های بسیار بزرگ خود را به شکل گربه می‌ساختند. دلیل این همه احترام و ستایش چه بود؟

مصریان باستان به‌خاطر علاقه‌ به گربه‌ها معروف هستند. در مصر باستان، تقریبا همه نوع مجسمه یا شیء گربه‌ای پیدا می‌شود؛ از مجسمه‌های بزرگ تا جواهرات ظریف و پیچیده. این اشیاء پس از گذشت هزاران سال از زمان حکمرانی فراعنه بر نیل سالم باقی مانده‌اند. مصریان باستان تعداد زیادی از گربه‌ها را مومیایی می‌کردند و اولین مقبره‌های جهان برای حیوانات را ساختند. چرا گربه‌ها در مصر باستان از ارزش خاصی برخوردار بودند؟ به‌نقل از هرودوت، مورخ یونانی، احتمالا مصریان ابروهای خود را به نشانه‌ی احترام هنگام عزاداری برای گربه‌ی خانوادگی خود می‌تراشیدند.

براساس نمایشگاهی که سال ۲۰۱۸ درباره‌ی اهمیت گربه‌های مصر باستان در موزه‌ی ملی اسمیتسونیان واشنگتن برگزار شد، بخش زیادی از احترام به گربه‌ها از این باور سرچشمه می‌گرفت که مصریان باستان تصور می‌کردند خدایان و فرمانروایانشان از ویژگی‌های گربه‌ها برخوردار هستند. گربه‌ها خلق‌و‌خوی دوگانه‌ای دارند: از یک سو می‌توانند وفادار و مراقب و پرورش‌دهنده باشند و از سوی دیگر ستیزه‌جو و مستقل و تندخو.

ویژگی‌های مذکور گربه‌ها را به موجودات خاصی برای مصریان تبدیل کردند؛ به‌همین‌دلیل، مجسمه‌های زیادی از آن‌ها ساخته‌اند. اسفنیکس بزرگ جیزه با طول ۷۳ متر که چهره‌ی مرد و بدن شیر دارد، شاید مهم‌ترین نمونه از چنین یادواره‌ای باشد؛ گرچه در واقعیت مورخان دقیقا نمی‌دانند چرا مصریان دردسر حجاری اسفنیکس را به جان خریدند. همچنین، خدای نیرومند «ساخمت» به شکل سر شیر روی بدن زن به‌تصویر کشیده شده است. او خدای حمایتی به‌ویژه در لحظات گذار، از‌جمله طلوع و غروب است. خدای دیگری به نام «باستت» اغلب به‌صورت شیر یا گربه نمایش داده شده است که به‌باور مصریان باستان، گربه‌ها این خدا را تقدیس کرده‌اند.

گربه‌ها به‌دلیل توانایی شکار موش‌ها و مارها بسیار محبوب بودند. این موجودات بسیار ستایش می‌شدند؛ به‌طوری‌که مصریان باستان نام کودکانشان را براساس آن‌ها انتخاب می‌کردند. یکی از این نام‌های دخترانه «میت» (به‌معنی گربه) است. هنوز مشخص نیست گربه‌ها دقیقا چه زمانی در مصر اهلی‌ شدند؛ اما باستان‌شناسان مقبره‌هایی از گربه‌ها را کشف کردند که قدمتشان به ۳۸۰۰ سال پیش از میلاد می‌رسد.

پژوهش‌ها، تأثیرپذیری از گربه‌ها همیشه مثبت نبود و جنبه‌های شومی هم داشت. بین سال‌های ۷۰۰ پیش از میلاد تا ۳۰۰ میلادی، صنعت‌هایی به پرورش میلیون‌ها گربه با هدف قربانیو مومیایی شدن اختصاص یافتند تا مُرده‌ها در‌کنارشان دفن شوند. در پژوهشی که سال گذشته در مجله‌ی Scientific Reports منتشر شد، دانشمندان سیتی اسکن و اسکن اشعه‌ی ایکس را روی حیوانات مومیایی، از‌جمله گربه‌ها انجام دادند. بدین‌ترتیب، به چهره‌ی دقیقی از ساختار اسکلتی و مواد به‌کار‌رفته در فرایند مومیایی‌سازی گربه‌ها رسیدند.

دانشمندان متوجه کوچکی بیش‌از‌اندازه‌ی گربه‌ها شدند. ریچارد جانستون، مؤلف ارشد پژوهش و استاد پژوهش‌های مواد دانشگاه اسوانسی بریتانیا، درباره‌ی این موضوع می‌گوید:

گربه‌ی بررسی‌شده بسیار جوان بود و قبل از انجام اسکن متوجه این موضوع نشده بودیم؛ زیرا مقدار مومیایی زیاد بود و تقریبا ۵۰ درصد از اندازه‌ی گربه را تشکیل می‌داد. با بررسی صفحه‌نمایش متوجه شدیم گربه هنگام مرگ کمتر از پنج ماه داشته و گردنش شکسته است. این مشاهده کمی شوکه‌کننده بود. گویا در آن زمان قربانی‌کردن گربه‌ها امری نادر نبوده است و اغلب این موجودات را برای همین هدف پرورش می‌دادند. 

در آن زمان، گربه‌ها کاربردی صنعتی داشتند و مزارعی برای فروششان اختصاص یافته بود؛ به‌همین‌دلیل، بسیاری از موجودات زنده به‌عنوان نذر در راه خدایان مصر باستان قربانی می‌شدند. قربانی واسطه‌ای برای کمک‌خواستن از خدایان در پاسخ به نیازها و دعاهایشان بود. متأسفانه هنوز مشخص نیست چرا مردم به دفن‌شدن همراه‌ با گربه‌ها علاقه‌مند بودند؛ اما ارتباط بین احترام و شیفتگی به گربه‌ها مشخص شد.

پژوهش فوق در Live Sicence منتشر شد.

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا (CDC) دامپزشکان را در اولویت دریافت واکسن کرونا قرار داد

 با گسترش واکسیناسیون کرونا در آمریکا، آژانس بازرسی بهداشت حیوانات و گیاهان این کشور، دامپزشکان را برای کمک به تزریق واکسن کرونا اعزام کرد.

به گزارش حکیم مهر، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا (CDC) در اواسط ماه ژانویه توصیه نمود که کلیه ارائه‌دهندگان خدمات دامپزشکی بایستی در فاز b1 طرح واکسیناسیون کووید-۱۹ و در خط مقدم و اولویت تزریق واکسن قرار گیرند.

«دکتر داگلاس کرات» رییس انجمن دامپزشکی آمریکا (AVMA) گفت: انجمن دامپزشکی آمریکا به طور فعال از اجرای طرح واکسیناسیون در سطح ملی حمایت می‌کند تا به سیاست‌گذاران در درک اهمیت خدمات دامپزشکی و نیاز دامپزشکی به اولویت دسترسی به واکسن‌های کرونا کمک کند.

بر طبق گزارش انجمن دامپزشکی آمریکا، از تاریخ ۲ فوریه دامپزشکان و سایر کارکنان دامپزشکی در حداقل ۲۰ ایالات آمریکا در فاز  1b ،  1a  یا  1cبرنامه انجام واکسیناسیون ایالت خود قرار گرفته‌اند. فاز  1a  شامل کارکنان ضروری بخش بهداشت است، درحالیکه فاز  1cشامل کارکنانی است که در فاز  1aیا  1b نیستند.

در ۱۷ فوریه خدمات بازرسی بهداشت حیوانات و گیاهان در وزارت کشاورزی آمریکا اعلام کرد که ۱۱۹ نفر شامل کارکنان بخش دامپزشکی و تکنسین‌های بهداشت حیوانات را جهت کمک به عملیات واکسیناسیون در چند ایالت مستقر کرده است.

انجمن دامپزشکی آمریکا به دامپزشکان بخش خصوصی توصیه کرد هرچند ممکن است تمایل به کمک در واکسیناسیون مردم داشته باشند، اما پیش از آن خطرات قانونی آن را در جامعه در نظر بگیرند.

واکسیناسیون دامپزشکان

«دکتر گیل گولاب» رئیس دامپزشکی انجمن دامپزشکی آمریکا نیز گفت: واکسیناسیون افرادی که در انتظار واکسن هستند واقعا چالش برانگیز است.

وی افزود: در سپتامبر ۲۰۲۰، انجمن دامپزشکی آمریکا نظرات خود را در رابطه با «پیش‌نویس مقدماتی تخصیص عادلانه واکسن کووید-۱۹» به آکادمی ملی علوم، مهندسی و پزشکی ارائه داد. این پیش‌نویس به اطلاعات و آگاهی طرح «برنامه موقت اقدامات قضایی برنامه واکسیناسیون کووید-۱۹» CDC کمک نمود.

رئیس دامپزشکی انجمن دامپزشکی آمریکا ادامه داد: سپس در ژانویه، کمیته مشورتی CDC  در زمینه عملیات ایمن‌سازی با کمک آژانس امنیت سایبری و زیرساخت‌ها، که کارکنان زیرساخت‌های ضروری و حیاتی را شناسایی می‌کند، راهنمایی کرد.

دکتر گلاب افزود: انجمن دامپزشکی آمریکا اطلاعاتی را به آژانس امنیت سایبری و زیرساخت‌ها ارائه کرد تا دامپزشکان مشغول به کار در حوزه‌های مختلف را به عنوان کارکنان حیاتی و ضروری در نظر بگیرند.

وی گفت: بنابراین زمانی‌که مراحل انجام واکسیناسیون در دستورالعمل آژانس امنیت سایبری و زیرساخت‌ها درج شد، بنا شد که خدمات دامپزشکی به طور ویژه و آشکار در فاز  1bتزریق گنجانده شوند و این یک پیروزی بزرگ برای دامپزشکی بود.

رئیس دامپزشکی انجمن دامپزشکی آمریکا تصریح کرد: تصمیم نهایی در رابطه با اولویت تزریق واکسن کووید-۱۹ در سطح ایالت و به صورت محلی گرفته می‌شود، بنابراین در دسترس بودن واکسن برای کارکنان دامپزشکی در مناطق مختلف متفاوت است.

دکتر گلاب افزود: انجمن‌های دامپزشکی ایالتی و محلی سخت در تلاشند تا دسترسی تیم‌های دامپزشکی به واکسن کووید-۱۹ را فراهم نمایند. انجمن دامپزشکی آمریکا نیز با ارائه اطلاعات، بحث و گفت‌وگو و حمایت‌های ارتباطی، آنها را پشتیبانی نموده است.

دامپزشکان در امر واکسیناسیون کمک می‌کنند

اغلب کارکنان آژانس بازرسی بهداشت حیوانات و گیاهان، به واکسیناسیون مردم در ایالات نوادا و اکلاهوما کمک می‌کنند. این آژانس 8 کارمند را جهت کمک به مدیریت منابع مورد نیاز یک مرکز واکسیناسیون به ایالت تگزاس اعزام کرد. همچنین ۶ کارمند را نیز جهت کمک به برنامه واکسیناسیون به ایالت واشنگتن و ۴ کارمند را به ایالت اورگان و ۹ کارمند را برای پشتیبانی در آژانس مدیریت اضطراری فدرال مستقر نمود.

انجمن دامپزشکی آمریکا همچنین از آغاز کمک دامپزشکان به برنامه واکسیناسیون کرونا در حداقل چهار ایالت کلرادو، کنتیکت، نوادا و اوهایو خبر داد. نقش دامپزشکان در این برنامه‌ها متفاوت است.

انجمن دامپزشکی آمریکا اعلام کرد علاقه برخی دامپزشکان برای کمک به واکسیناسیون قابل درک است زیرا این متخصصین در اغلب بلایا حضور دارند و پاسخگو هستند و به طور طبیعی تمایل دارند کمک نمایند.

در عین حال، انجمن دامپزشکی آمریکا نکات زیر را به این دامپزشکان گوشزد کرد:

- دامپزشکان نباید انتظار داشته باشند که بیمه مسئولیت درمان، آنها را در برابر آسیب‌های احتمالی انسانی در حین تزریق واکسن، پوشش دهد.

- در قانون آماده‌باش عمومی و اضطراری فدرال و یا اعلامیه‌های فعلی، دامپزشکان صراحتاً مورد خطاب قرار نگرفته‌اند که به سبب آن مصونیت محدودی را نسبت به مسئولیت حاصل از اقدامات متقابل همانند واکسن کووید-۱۹ فراهم کند.

- ممکن است قوانین خاص مربوط به ایالت برای دامپزشکان مصونیت ایجاد کند. امکان دارد لازم باشد برخی از یافته‌های اضطراری پیش‌بینی شود و یا ممکن است در شرایطی خاص دامپزشکان تحت پوشش قرار گیرند.

دسته‌بندی کارکنان اصلی در فاز واکسیناسیون کووید-۱۹

کمیته مشورتی روش‌های ایمنی مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌ها (CDC ) توصیه می‌کند کارکنان اصلی و ضروری در فاز  1a ،  1b ویا  1c به شرح زیر واکسینه شوند:

کادر بهداشتی درمانی در اولویت (1a):

همه افراد دارای حقوق و بدون حقوق که در مراکز بهداشتی درمانی به طور مستقیم و غیرمستقیم با بیماران و یا مواد عفونی سرو کار دارند. این شامل افرادی که به طور مستقیم هم در تماس با بیماران نیستند اما در حین کار با عوامل عفونی سرو کار دارند می‌شود.

کارکنان در اولویت غیر از کادر بهداشت و درمان:

کارکنانی که در زیرساخت‌های حیاتی و در سرویس‌ها و خدمات مهم مشغول به خدمت هستند.

کارکنان اصلی و خط مقدم (1b):

زیرمجموعه کارکنان اصلی که در حین کار در معرض خطر مواجهه با SARS-CoV-2 ، ویروس عامل بیماری کووید-۱۹، زیرا وظیفه کاری آنها ایجاب می‌کند در محلی کار کنند که در نزدیکی مردم (کمتر از ۶ فوت) و همکاران و یا افراد دیگر باشند.

سایر کارکنان ضروری (1c):

کارکنان ضروری که در فاز  1a و  1b شامل نمی‌شوند.

منبع: انجمن دامپزشکی آمریکا (AVMA)

روز جهانی دامپزشکی ۲۰۲۱، آخرین شنبه ماه آوریل هر سال

جامعه دامپزشکی جهان (World Veterinary Association) تم امسال را "واکنش دامپزشکان به کووید-"۱۹ و هوشیاری نسبت به تاثیر منفی شرایط پاندمی فعلی بر رفاه حیوانات" قرار داد.

در سال ۲۰۰۰ بر سر هشت هدف مشترک به عنوان اهداف توسعه هزاره در سازمان ملل توافق و مقرر شد که اهداف زیر تا سال ۲۰۱۵ باید تامین شود. این بیانیه در سپتامبر ۲۰۰۰ توسط ۱۸۹ کشور پذیرفته و ۱۴۷ نفر از سران سیاسی ان را امضا کرده‎اند. این اهداف عبارتند از:

آرمان ۱: از بین بردن فقر شدید و گرسنگی 

آرمان ۲: دست یافتن به آموزش ابتدایی همگانی

آرمان ۳: گسترش و ترویج برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان

آرمان ۴: کم کردن مرگ کودکان

آرمان ۵: بهبود سلامت مادران

آرمان ۶: مبارزه با ایدز، مالاریا، سل و دیگر بیماری‌ها

آرمان ۷: تضمین پایداری محیط زیست.

آرمان ۸: گسترش مشارکت جهانی برای توسعه 

با نگاهی به شرایط امروز به نظر می‎رسد که اگر در رسیدن به اهداف بالا که می‎بایست در ۲۰۱۵ به آن دست می‎یافتیم، پس نرفته باشیم، پیشرفت دلچسبی هم نکرده‎ایم. 

شاید یکی از مهمترین موفقیت‎هایی که به در جهت اهداف فوق به آن رسیده‎ایم، ریشه کنی بیماری خانمان برانداز طاعون گاوی از سطح جهان بود که در حدود ۲۰۱۰ به آن دست یافتیم. 

طاعون نشخوارکنندگان کوچک که در طی چند سال گذشته در منطقه از جمله در عراق و ایران صدمات و تلفات زیادی به نشخوارکنندگان اهلی و حیات وحش وارد کرده و خواهد کرد، طبق برنامه باید تا ۲۰۳۰ ریشه کن شود. 

سایر بیماری‎های بسیار مهم چون سل گاوی و تب برفکی هم در چشم‌انداز ریشه کنی قرار داده شده‌اند. موفقیت در ریشه کنی طاعون گاوی و هدف گذاری برای ریشه کنی بیماری های مهم دیگر نشان می‎دهد که دامپزشکان در سطح جهان تعهد زیادی به نسبت به جامعه و اهداف هزاره توسعه داشته گام های موثری برداشته‌اند.

با این حال، تغییرات شرایط جهان موجب حیرت و شگفتی است. در حقیقت، مطالعات اپیدمیولوژیک نشان داد که در عمده ۲۴ کشوری که سویه جدید آنفلوانزای H1N1 را از جمعیت‌های خوک و بوقلمون اهلی را در ۲۰۱۰ گزارش کردند، منشاء اصلی این اپیدمی‎ها در دام ها، انسان های بیمار بوده است.

پروفسور تونی آلن در ۱۹۹۳ مفهوم آب پنهان و آب مجازی Virtual water را معرفی کرده بود ولی به نظر می‎رسد که در اهداف توسعه هزاره سازمان ملل از آن غافل بودند. این انسان خردمند اخیراً درگذشت ولی مفهومی که وی پایه گذارش بود، امروزه تا حد زیادی، البته نه به اندازه کافی، فراگیر شده است و بیش از پیش باید راهنمای عمل باشد.

مفهوم بهداشت یک پارچه  One Health نشان داد که دیگر نهادها و سازمان های دولتی و غیر دولتی بدون یک همیاری چند رشته ای و بدون یک عملکرد یکپارچه از پس حل مشکلات فعلی برنخواهند آمد. بحران کووید-۱۹ دقیقا این موضوع را نشان داد. این موضوع در مورد مسائل دیگر، از جمله بیماری‎هایی که پیشتر در این متن نام‎شان آمد، صدق می‎کند. در تک تک حروفِ واژه بهداشت HEALTH در زبان انگلیسی، تمامی ویژگی‎های لازم برای مشخصات بهداشت یکپارچه مستتر است:

– Humans

– Ecosystems

– Animals

– Living

– Together

– Harmoniously**

منبع: کانال تلگرامی لوح 

پژوهشگران علت مشت زدن گوریل‌ها به سینه خود را کشف کردند

اگرچه ضربه زدن گوریل‌ها روی سینه‌شان رفتاری طبیعی در این گونه زیستی محسوب می‌شود، اما تاکنون نمی‌دانستیم که علت واقعی این رفتار چیست. حالا به‌تازگی گروهی از محققان دریافته‌اند که صدای حاصل از ضربه زدن روی سینه می‌تواند نشان‌دهنده اندازه بدن گوریل‌ها باشد. در نتیجه، آن‌ها با این صدا قدرت خود را به رخ سایر گوریل‌ها می‌کشند.

این یافته‌ها بر اساس تحقیقات جدیدی منتشر شده که در آن گروهی از دانشمندان از آلمان و آمریکا ۲۵ گوریل کوهی وحشی را در پارک ملی آتشفشان‌های «رواندا» بررسی کرده‌اند. مشاهدات محققان در طول بازه زمانی ژانویه ۲۰۱۴ تا ژوئیه ۲۰۱۶ به ثبت رسیده است.

در این مطالعات محققان نه تنها صدای ضربات روی سینه گوریل‌ها را ضبط کردند، بلکه ابعاد بدن آن‌ها را به روشی غیرتهاجمی موسوم به تصویرسنجی اندازه‌گیری کردند. در نهایت مشخص شد که هرچه اندازه بدن گوریل بزرگ‌تر باشد، فرکانس‌های صوتی صدای ضربات سینه او بم‌تر می‌شود. دلیلش احتمالا به اندازه کیسه‌های هوایی برمی‌گردد که در نزدیکی حنجره گوریل‌ها وجود دارد. این کیسه‌ها در گوریل‌های عظیم‌الجثه‌ بزرگ‌تر است و صدای بم‌تری تولید می‌کند.

حالا دانشمندان تئوری داده‌اند که صدای حاصل از ضربه زدن روی سینه یک گوریل به بقیه هم‌نوعان خود نشان می‌دهد که قادرند او را به چالش بکشند یا نه. به علاوه، این صدا به گوریل‌های ماده کمک می‌کند تا در انتخاب یک جفت مناسب و قدرتمند برای خود تصمیم‌گیری بهتری داشته باشند.

شایان ذکر است که تعداد ضربات روی سینه و طول هر دوره از ضربه‌زنی‌های متوالی بین گوریل‌های مختلف، فرق می‌کند. این تفاوت‌ها می‌تواند نشانگر امضاهای شخصی هر گوریل باشد و حضور آن‌ها را از فاصله نسبتا زیادی به دیگران اعلام کند.

در این تحقیق دانشمندانی از «موسسه انسان‌شناسی فرگشتی مکس پلنک» آلمان، صندوق بین‌المللی «دیان فاسی» مستقر در آمریکا و دانشگاه «جرج واشنگتن» واقع در شهر واشنگتن آمریکا شرکت داشته‌اند. نتایج این مطالعه در مقاله‌ای در ژورنال Scientific Reports منتشر شده است.