اخته کردن بره های نر

اخته کردن ( castrating ) :

ممکن است در بره های نر انجام شود . اگر دام دار قصد دارد که بره نر را قبل از رسیدن به بلوغ ( 5 الی 6 ماهگی ) روانه بازار کند یا ذبح کند، اصلا اخته کردن لازم نیست. چون صفات ثانویه جنسی هنوز بروز نکرده، انجام این عمل هم وقت و هزینه صرف می کند و هم ریسک بالایی دارد.

مواردی از بره ها در اثر این عمل کزاز می گیرند یا دچار فتخ ناحیه بیضه می شوند .اگر قرار است بعد از سن بلوغ روانه بازار شود ، گروهی به دلایل زیر، از انجام عمل صرف نظر می کنند:

1_ معتقدند بره نر اخته نشده سریع تر از بره اخته شده رشد می کند. ( بعلت اثرات مناسب هورمون تسترون یا آندروژنیک روی رشد عضلات و استخوان ها )

2_ بره های نر اخته نشده در مقایسه با اخته شده، لاشه هایی با چربی کمتر و گوشت بیشتر دارند.

گروهی هم معتقدند که بهتر است این عمل انجام شود :

1_ در زمانی که حیوان اخته می شود ، فعالیت و تحرکش کاهش می یابد و انرژی برای فعالیت جنسی کم می شود و صدمه زدن قوچ ها به دیگر اعضای گله کم می شود .

2_ بره های اخته شده در مقایسه با اخته نشده چاق ترند.هرچند این اضافه وزن به دلیل چربی بیشتر است.

روش های مختلف اخته کردن :

1_ روش برش یا باز ( جراحی با اسکالپل ) : به حیوان بی حسی میدهند . اسکروتوم را می شکافند. بیضه ها را خارج می کنند. معمولا این روش خونریزی زیادی ندارد    

2_ استفاده از پنس اخته ( پنس burdizzo ): پنس را در بیضه می گذارند و حدود 1 تا 5 دقیقه فشار می دهند تا خون به بند بیضه و بیضه نرسد، بیضه تحلیل می رود و بند بیضه له می شود . 

  

3_ استفاده از rubber ring : روشی safe است و از پنس هایی به نام elastrator استفاده می شود. از رینگ های سفت و محکم هم استفاده می شود. رینگ ها را داخل پنس می گذارند. دسته پنس را به هم می فشارند تا رینگ باز شود. قاعده اسکروتوم بیضه را داخل رینگ قرار می دهند و بند پنس را رها می کنند . حدود نیم ساعت اول بره درد زیادی دارد ولی بعد درد ازبین می رود . در این روش باید مراقب بود که حیوان دچار فتخ مغابنی نباشد . که اگر باشد، روده هم وارد پنس می شود و انسداد روده و درنهایت مرگ ایجاد می شود. اگر اشتباها این پنس قرار داده شود باید یک قاشق را از قسمت دسته زیر رینگ قرار داد و سپس با اسکالپل برش داد . این روش بدون خونریزی است . گاهی در اثر کثیف بودن رینگ ، بره دچار کزاز می شود. اکثر بره ها در اثر کزاز می میرند. برای ارزیابی قوچ ها ، سنجش مناسب بودن برای زادوولد می توان از عقب به حیوان نگاه کرد .در گله های معمولی، به ازای هر 20 تا 50 میش، یک قوچ سالم برای زادوولد کفایت می کند.
نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.