کشف دو گونه‌ی جدید از کوسه‌ها

تیمی از زیست‌شناسان دریایی، دو گونه‌ی جدید از اَره‌کوسه‌های شش آبششی را در آب‌های اقیانوس هند غربی کشف کرده‌اند. اره‌کوسه نوعی کوسه است که پوزه‌ای بلند و مانند اره دارد. این کوسه‌ها معمولاً در آب‌های گرم‌ترِ هر سه اقیانوس بزرگ دنیا یافت می‌شوند، ولی در غرب اقیانوس آرام از بقیه‌ی مناطق وفور بیشتری دارند. در سال‌های اخیر جمعیت اره‌کوسه‌ها به دلیل ماهیگیری‌های تجاری کاهش یافته است. این نوع کوسه‌ها می‌توانند تا ۱.۵ متر طول داشته باشند. پوزه‌ی این کوسه‌ها بلند است و دندان‌های تیزی با اندازه‌های مختلف روی آن قرار گرفته است.

این کوسه‌ها در میانه‌ی پوزه‌ی خود اندام حسی خاصی دارند که به کمک آن شکار خود را تشخیص می‌دهند. اره‌کوسه‌ها گوشتخوار هستند و از ماهی‌ها، سخت‌پوستان دریایی و ماهی‌های مرکب تغذیه می‌کنند. تکان‌های سریع پوزه‌ی این کوسه‌ها باعث تکه‌تکه شدن شکار می‌شود و بلع آن‌را آسان می‌کند.

دو اره‌کوسه‌ی جدیدی که کشف شده‌اند «پلیوترما کاجا» و «پلیوترما آنا» نام دارند و در نزدیکی ماداگاسکار و زنگبار یافته شده‌اند. دکتر «سیمون ویگمان» از دانشگاه هامبورگ، می‌گوید: «اره‌کوسه‌های شش‌آبششی واقعاً خارق‌العاده هستند، زیرا عموماً اره‌کوسه‌ها پنج آبشش دارند.»

پلیوترما کاجا در اعماق ۲۱۴ تا ۳۲۰ متری ماداگاسکار زندگی می‌کند، ولی پلیوترما آنا تا کنون فقط در آب‌های کم عمق بین ۲۵ تا ۳۰ متری زنگبار پیدا شده است. در گذشته، اره‌کوسه‌ی شش‌آبششی دیگری نیز پیدا شده بود که «پلیوترما وارنی» نام دارد. تفاوت این دو گونه‌ی جدید با اره‌کوسه‌ی قبلی در محل قرارگیری عضو حسی بر روی پوزه‌ی آن‌ها است. در دو گونه‌ی جدید، این عضو تقریباً در وسط پوزه‌ی اره‌ای کوسه قرار دارد، ولی در پلیوترما وارنی این اندام در نزدیکی دهان حیوان قرار گرفته است.

وجه تمایز پلیوترما آنا با دو اره‌کوسه‌ی شش آبششی دیگر این است که پوزه‌ی آن به نسبت کوتاه‌تر است. دکتر ویگمان می‌گوید: «دانش ما در مورد اره‌کوسه‌های اقیانوس هند غربی به‌طور کل کم است، ولی اکنون مطمئن هستیم که عمق محل زندگی آن‌ها با افزایش ماهیگیری‌های تجاری ارتباط دارد. این موضوع در کنار کمیاب بودن این گونه‌ها باعث افزایش نگرانی‌ها در مورد آسیب‌پذیر بودن این گونه‌ها از ماهیگیری‌های بیش از حد شده است. به طور ویژه، برای پلیوترما آنا باید فکر جدی کرد؛ زیرا در اعماق کمتری زندگی می‌کند و احتمال منقرض شدن آن بیشتر است.»

جزئیات کشف این دو گونه‌ی جدید طی مقاله‌ای در مجله‌ی PLoS ONE شرح داده شده است.

منبع: مجله ایلیاد

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.