مرکز جامع دامپزشکی ایران
مرکز جامع دامپزشکی ایران

مرکز جامع دامپزشکی ایران

iranvetmed.ir

آیا ماهی‌ها تشنه می‌شوند؟

شاید پاسخ همه به تشنه شدن ماهی‌ها منفی باشد، زیرا این حیوانات درون آب شنا می‌کنند. شاید این سوال برای شما پیش بیاید که ماهی آب شیرین با ماهی آب شور چه تفاوتی از نظر تشنگی دارد؟ مطمئن‌ترین پاسخ به پرسش‌های بالا این است که بگوییم نمی‌دانیم. پروفسور «تیلمان بنفی» متخصص فیزیولوژی ماهی‌ها و آبزیان از دانشگاه برانزویک کانادا، می‌گوید: «این که بدانیم حیوانات واقعاً چه تجاربی دارند، غیرممکن است.»

ما با تعدادی علامت درمی‌یابیم که تشنه هستیم. به‌عنوان مثال دهانمان خشک می‌شود، احساس خستگی می‌کنیم، ادرار کمتری داریم، احساس سبکی سر و احساس ضعف می‌کنیم. اگر تشنگی به حد بسیار زیادی برسد، حتی می‌تواند منجر به مرگ شود. واقعاً چه چیزی از بی‌آبی شدید بدن ما محافظت می‌کند؟

از آنجا که ما شرایط ماهی‌ها را درک نمی‌کنیم، واقعاً نمی‌فهمیم که تشنه می‌شوند یا نه و اگر تشنه می‌شوند چگونه تشنگی خود را برطرف می‌کنند؟ پروفسور «کریستوفر کانلی» از دانشگاه بوستون، می‌گوید: «من به تشنگی به‌عنوان پاسخ شناختی به کم‌آبی نگاه می‌کنم و می‌دانیم که وارد مغز ماهی شدن برای درک این وضعیت سخت است. با این حال، ما تا حدودی می‌دانیم که ماهی‌ها چگونه تعادل آب بدن خود را حفظ می‌کنند.»

ماهی‌ها بدون توجه به تشنه بودن یا نبودن، ‌برای زنده ماندن به وجود آب در بدن خود وابسته هستند. آن‌ها تعادل آب در بدن خود را طی فرآیندی به نام «تنظیم اسمزی» حفظ می‌کنند. این فرآیند در مهره‌داران دیگر شامل انسان‌ها نیز وجود دارد. کانلی می‌گوید: «این فرآیند باعث تعادل نمک و آب در بدن می‌شود. کلیه و آبشش نقش مهمی در انجام این فرآیند دارند. البته باید اذعان کرد که این فرآیند بستگی زیادی به محیط زندگی ماهی نیز دارد.»

مقایسه‌ی ماهی آب شور و ماهی آب شیرین

اندام‌های درونی بدن ماهی‌های آب شیرین نمکی‌تر از محیط اطراف است و این ماهی‌ها کمتر آب می‌نوشند، زیرا نوشیدن آب باعث رقیق شدن خون و سیالات درونی بدن آن‌ها می‌شود. کلیه‌ی این ماهی‌ها در واقع آب اضافی را از خون ماهی خارج می‌کند و به این ترتیب، ادرار این ماهی‌ها خیلی رقیق است. فرآیند تخلیه‌ی این ادرار زمانی انجام می‌شود که آبشش توسط سلول‌های خاص خود در حال پمپاژ نمک به درون بدن است.

برخلاف ماهی‌های آب‌های شیرین، ماهی دریا به‌صورت مرتب آب می‌نوشد تا تعادل آبی بدن خود را حفظ کند. چالش اصلی ماهی آب شور این است که جلوی از دست رفتن آب بدن خود به محیط اطراف را بگیرد. کلیه‌ی این ماهی‌ها مرتباً در حال جداسازی نمک از خون است و سلول‌های نمک‌ساز درون آبشش نیز نمک را به درون دریا هدایت می‌کنند. از آنجا که فرآیندهای بدن این دو نوع ماهی در خلاف جهت یکدیگر عمل می‌کنند، بدن هر دو ماهی به یک میزان آب‌دار و نمکی باقی می‌ماند.

ماهی سالمون در هر دو آب شیرین و شور زندگی می‌کند. این ماهی برای زندگی در آب‌های شور می‌ماند، ولی برای تولید مثل به سمت آب‌های شیرین می‌رود. دانشمندان می‌گویند که این نوع ماهی قبل از مهاجرت به سمت آب‌های شیرین به نحوی بدن خود را آماده می‌کند که بتواند در آنجا نیز تعادل آبی خود را حفظ کند.

آیا انسان و ماهی با یکدیگر شباهت دارند؟

بدن ما دارای شباهت‌هایی با ماهی‌ها است. از آنجا که انسان‌ها تاریخچه‌ی تکاملی مشترکی با ماهی‌ها دارند، حتی می‌توان اینگونه تصور کرد که انسان‌ها در ابتدا ماهی بوده‌اند. بنابراین فرآیندهای تنظیم اسمزی در اجداد انسان‌ها نیز وجود داشته است.

البته این شباهت‌ها نباید باعث شود بخواهید ماهی بودن خود را مخصوصاً در آب شور امتحان کنید. بدن همه‌ی حیوانات می‌تواند مقدار کمی آب شور را هضم کند، ولی این آب تشنگی را برطرف نمی‌کند؛ زیرا بدن شما از آب موجود خود برای حذف نمک اضافی استفاده می‌کند و باعث تشنگی بیشتر شما می‌شود.

پاسخ به چند سوال مهم و همیشگی در مورد سگ ها

شرایط نگهداری سگ را حتی شاید کسانی که سال‌های سال سگ خانگی داشته‌اند دقیق ندانند و به تمام رفتارها و خصوصیات آن‌ها واقف نباشند. در این مقاله می‌خواهیم به سوالاتی بپردازیم که احتمالاً برای شما هم به وجود آمده است.

۱) چرا بینی سگ‌ها همواره خیس است؟

کاملاً طبیعی است که سگ‌ها بینی خیس و لزجی داشته باشند.

ویتنی میلِر، دکتر دامپزشک معتقد است برای خیسی بینی سگ‌ها می‌توان دلایل متفاوتی برشمرد. او می‌گوید: «مهمترین دلیلش این است که سگ‌ها مخاطی ترشح می‌کنند که برای حس بویایی‌شان مفید است. دلیل دیگر این است که سگ‌ها از بینی تعرق می‌کنند و گاهی هم زبانشان را به بینی می‌زنند تا آن را تمیز کنند.» از سویی دیگر برخی‌ها نگرانند که اگر بینی سگشان خشک باشد نشانه‌ی بیماری آن‌هاست. اما دکتر میلر در این باره می‌گوید نمی‌توان همواره چنین نتیجه‌ای گرفت بنابراین اگر نگران سلامتی سگتان هستید بهتر است به دامپزشک رجوع کنید.

۲) چرا پنجه‌ی سگ‌ها بوی چیپس تورتیلا می‌دهد؟

شاید برای شما هم پیش آمده که وقتی پنجه‌ی سگتان را بو می‌کنید متوجه بویی شبیه چیپس تورتیلا می‌شوید. کسانی که از سگ نگهداری می‌کنند معمولاً به این حالت می‌گویند «پنجه‌ی چیپسی» اما حقیقت امر این است که نوعی باکتری بی‌خطر باعث بروز چنین بویی می‌شود.

دکتر دامپزشک رابرت جِی. کاتون در مورد شرایط نگهداری سگ و موضوع مورد بحث این سوال می‌گوید: «سگ‌ها هم مثل انسان‌ها طبیعی است که باکتری یا قارچ پوستی بگیرند و پنجه‌هایشان نیز مستثنی نیست. این باکتری‌ها ممکن است بویی شبیه نا تولید کنند.» گرچه این باکتری‌ها عموماً بی‌خطر هستند دکتر کاتون اخطار می‌دهد رشد بی‌رویه‌ی این باکتری‌ها روی پنجه‌ی سگ‌ها موجب بروز مشکلاتی خواهد شد. بنابراین اگر بوی پنجه‌ی سگتان را از دور حس می‌کنید یا اینکه می‌بینید سگتان مدام پنجه‌هایش را لیس می‌زند باید به دامپزشک رجوع کنید.

۳) آیا ممکن است نژادهایی خاص از سگ‌ها، مثلاً پیتبول، خشن‌تر شوند؟

نمی‌توان پیش‌بینی کرد که سگ‌ها، چه پیتبول و چه نژاد‌های دیگر، رفتارهایی بر اساس نژادشان خواهند داشت.

بعضی نژادها همچون پیتبول و دوبرمن گاهی رفتارهای خشنی دارند. اما به گفته‌ی دکتر کاتون نمی‌توان رفتار سگ‌ها را صرفاً بر اساس نژادشان پیش‌بینی کرد. او می‌گوید: «هیچ سگی اصالتاً خشن نیست و نباید آن‌ها را اینگونه دسته‌بندی کرد. برخی از نژادها رفتار هجومی‌تری دارند و برخی دیگر نیز احساسی‌ترند.» دکتر کاتون تأکید می‌کند علم به شرایط نگهداری سگ ، آشنایی با نژاد و رفتارهای او برای آموزشش و همچنین به منظور فهمیدن اینکه آیا مناسب خانواده‌تان است یا نه بسیار ضروری است.

منبع: روزیاتو

طریقه صحیح قرص خوراندن به سگ

طرز صحیح قرص دادن به سگ بدین گونه است که اول لبهای بالایی را روی دندانهای بالایی فشار داده و بطور محکم پوزه را باز کنید ، سپس به کمک دست دیگرتان قرص را تا آنجایی که امکان دارد در ته زبان سگ بگذارید.

 

پوزه سگ را ببندید و سرش را تا زمانی که قرص را قورت دهد به طرف بالا نگه دارید.

ابداع روشی حساس، ساده و سریع برای تشخیص آفلاتوکسین در مواد غذایی توسط محققان ایرانی

محققان کشور به‌تازگی روشی مولکولی را برای تشخیص ماده بسیار سمی آفلاتوکسین B در مواد غذایی توسعه داده‌اند که استفاده از آن می‌تواند نگرانی‌های موجود در این زمینه را تاحد زیادی مرتفع کند.

به گزارش حکیم مهر به نقل از ایسنا، آلودگی به سموم ایجادشده توسط قارچ‌ها که به مایکوتوکسین معروف هستند، یکی از شایع‌ترین مشکل‌های مربوط به ایمنی مواد غذایی است که انواع گوناگونی از اثرات سمی را در انسان و حیوان‌ها ایجاد می‌کند.

از ویژگی‌های نگران‌کننده مایکوتوکسین ها، حضور متناوب آن‌ها در رژیم غذایی است و مصرف مکرر آن‌ها ممکن است درجه شدیدی از آسیب را به سلامت انسان وارد کند. یکی از رایج‌ترین مایکوتوکسین ها، سمی به نام آفلاتوکسین B1 است که می‌تواند در طیف گسترده‌ای از مواد غذایی موجود باشد.

آفلاتوکسین ها به بیان محققان، به‌طور عمده توسط دو قارچ از جنس آسپرژیلوس به نام‌های آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتکوس تولید می‌شوند و از عوارض اصلی آن‌ها می‌توان به کاهش عملکرد، آسیب به کبد و سرکوب سامانه ایمنی بدن اشاره کرد.

دراین میان، آفلاتوکسینB1، از قوی‌ترین ترکیب‌های جهش‌زا بوده و می‌تواند با ایجاد جهش ژنتیکی در سلول‌ها، احتمال سرطانی شدن آن‌ها را افزایش دهد. حتی مقدارهای کم این سم قارچی نیز ممکن است باعث کاهش هوشیاری و تفکر انسان شده و کم شدن قدرت فیزیکی و کاهش اشتها را به دنبال داشته باشد. به همین خاطر، دانشمندان به‌طور مداوم در تلاش هستند تا روش‌های نوینی را برای کشف این ماده سمی در مواد غذایی ابداع کنند.

در همین خصوص، یکی از محققان کشور از دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، طی یک مطالعه پژوهشی روشی مولکولی را بدین منظور توسعه داده است.

در این پژوهش، محقق از ماده‌ای به نام کامپوزیت نقطه‌های کوانتومی اکسید روی پوشیده شده با پلیمر قالب مولکولی یا اصطلاحاً MIP برای اندازه‌گیری انتخابی آفلاتوکسین B1 که از آن با AFB نیز یاد می‌شود، استفاده کرده است که بر مبنای تابش نور فلوئورسنس کار می‌کند.

نتایج این پژوهش نشان داد که روش ارائه‌شده به‌طور موفقیت‌آمیزی قادر است به آنالیز میزان آلودگی AFB در آب‌های زیست‌محیطی بپردازد.

در این خصوص، بهروز وحید، پژوهشگر گروه مهندسی شیمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز می‌گوید: ایجاد یک روش حساس، ساده، سریع، دقیق و راحت برای اندازه‌گیری آفلاتوکسین ها در نمونه‌های گوناگون غذایی، دارای اهمیت بالایی است. دراین‌بین، روش فلوئورسانس به‌عنوان یک روش حساس تجزیه‌ای می‌تواند به شکل ویژه‌ای مورد توجه قرار گیرد.

او می‌افزاید: این فناوری از ویژگی‌های یگانه‌ای مانند آسانی اجرا، سرعت بالا، حساسیت خوب و هزینه به نسبت پایین برخوردار است. درواقع، حسگر فلورسانسی ساخته‌شده بر پایه نقطه‌های کوانتومی، به‌تازگی به‌عنوان یک روش اندازه‌گیری کارآمد برای آنالیز بسیاری از ترکیب‌ها معرفی شده است.

استفاده از این روش و حسگر ساخته‌شده بر اساس آن، می‌تواند در تشخیص به‌موقع آلودگی‌های مواد غذایی چه برای مصرف داخل و چه برای صادرات، مؤثر واقع شده و به‌عنوان گامی مؤثر در تأمین سلامت مردم، شمرده شود.

این یافته‌های پژوهشی، در نشریه «شیمی و مهندسی شیمی ایران» منتشر شده‌اند.

این نشریه به‌صورت فصل‌نامه توسط پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی ایران وابسته به جهاد دانشگاهی انتشار می‌یابد.

زندانی هایی که سگ ها را تربیت می کنند

ارتباط بین انسان ها و حیوانات همیشه تاثیرات مثبتی برای هر دو طرف داشته است. رسیدگی و آموزش به سگ های نجات یافته می تواند زندگی بهتری برای آن ها فراهم کند و همچنین گذراندن وقت با حیوانات باعث تغییرات روحی مثبت در افراد می شود. حالا یک استارت آپ به اسم Pawsitive Change از همین موضوع، برای کاهش تمایل به خشونت و جرم در بین زندانی ها استفاده کرده است.

آقای Zach Skow  طی قراردادی که با بعضی از زندان های آمریکا بسته است، مسئولیت تربیت و نگهداری بعضی از سگ های نجات یافته رو بر عهده زندانیان میگذارد تا از این طریق، هم قدم مثبتی برای سگ ها برداشته شود و هم حس مسئولیت پذیری در مجرمین افزایش پیدا کند.

موضوع جالب این است که درصد خیلی بالایی از زندانی ها که با این سگ ها در ارتباط بودند، تغییرات اساسی در رفتار و ذهنشان ایجاد شده و حتی بعد از آزادی از زندان، به دنبال حرفه های مرتبط با مراقبت از حیوانات می روند. این کار باعث شده تا درصد خیلی بالایی از مجرمین بعد از آزادی، هیچ تمایلی به ارتکاب جرم نداشته باشند و زندگی بهتری را برای خودشان به ارمغان آورند.