مرکز جامع دامپزشکی ایران
مرکز جامع دامپزشکی ایران

مرکز جامع دامپزشکی ایران

iranvetmed.ir

وبینار آموزشی بیماری‌های عفونی رایج گوارشی و تنفسی در پرندگان زینتی

دو جلسه

زمان برگزاری:  جمعه ۱۹ و ۲۶ دی

ارسال عبارت "اگزوتیک":

09126006936 / @Ebnalnassir

instagram.com/araz.events

یک دامپزشک، مدیرعامل آتی بزرگترین شرکت داروسازی جهان شد

 یک دامپزشک، مدیرعامل آتی بزرگترین شرکت داروسازی جهان شد. 

اعضای هیات مدیره شرکت فایزر «Pfizer » در تاریخ 9 مهرماه «دکتر آلبرت بورلا» ۵۶ ساله را به عنوان مدیرعامل آتی این شرکت انتخاب نمودند.

وی که دارای بیش از 25 سال سابقه کار در شرکت فایزر است، از ابتدای سال جدید میلادی به عنوان مدیرعامل جدید مشغول به کار خواهد شد و و «یان رید» (Ian Read ) مدیرعامل فعلی در سمت مدیر اجرایی فایزر فعالیت خواهد نمود.

«دکتر آلبرت بورلا» یونانی الاصل بوده و دارای مدرک دکترای دامپزشکی و PhD بیوتکنولوژی تولید مثل از دانشکده دامپزشکی دانشگاه آریستوتل یونان می باشد.

وی در سال 1993 به عنوان مدیر فنی کشور یونان به بخش دامپزشکی شرکت فایزر پیوست. سمت های او در اروپا به تدریج رو به افزایش گذاشت تا اینکه در سال 2001 به دفتر مرکزی شرکت فایزر در نیویورک پیوست و در سمت مدیر بازاریابی دامپزشکی منطقه ای آمریکا مشغول به کار شد.

دکتر بورلا در سال 2004 به عنوان نایب رئیس بازاریابی محصولات جدید و توسعه تجارت شرکت فایزر منصوب شد و در سال 2006 مدیر منطقه ای اروپا، آفریقا و خاورمیانه شد؛ در سال 2009 بخش آسیا پاسیفیک هم به مسئولیت وی افزوده شد.

پیش از انتخاب دکتر بورلا به عنوان مدیرعامل آتی شرکت فایزر، وی در سمت رئیس بخش جهانی واکسن ها، داروهای سرطانی و سلامت مصرف کنندگان این شرکت مشغول به فعالیت بوده است.

غراب‌های جوان از نظر هوش عمومی با شامپانزه‌های بالغ رقابت می‌کنند

غراب‌ها وقتی فقط چهار ماه سن دارند، در زمینه‌ی درک اعداد، دنبال کردن نشانه‌ها و بسیاری از وظایف دیگر به‌خوبی کپی‌های بزرگ عمل می‌کنند.

دانشمندان و افراد عادی که به رفتار جانوران توجه می‌کنند، سال‌ها است که می‌دانند غراب‌ها و کلاغ‌های خویشاوند آن‌ها بسیار باهوش هستند. اما بیشتر مطالعات از آزمایش‌های واحدی استفاده می‌کنند که چشم‌انداز محدودی از هوش کلی آن‌ها ارائه می‌دهد. سیمونه پیکا، دانشمند علوم شناختی دانشگاه اوسنابروک آلمان و نویسنده‌ی اصلی مقاله، می‌گوید: «اغلب در وظایف انفرادی، فقط این موضوع را آزمایش می‌کنید که آیا پرنده می‌تواند بفهمد که چیزی را پنهان می‌کنید.»

مطالعه جدیدی که سعی دارد به این نقص بپردازد، شواهد خوبی ارائه می‌دهد که پرندگان جوانی که فقط ۴ ماه سن دارند، دارای انواع خاصی از هوشمندی هستند که معادل کپی‌های بزرگ بالغ است. این پرندگان باهوش در انجام وظایف مختلفی که برای اندازه‌گیری هوش طراحی شده بود، به ‌خوبی شامپانزه‌ها و اورانگوتان‌ها عمل می‌کردند. پیکا می‌گوید: «اکنون شواهد بسیار محکمی داریم که بر اساس آن‌ها بگوییم حداقل در وظایف مورد بررسی، عملکرد غراب‌ها بسیار شبیه عملکرد کپی‌های بزرگ است. در کلِ طیف مهارت‌های شناختی، هوش آن‌ها واقعا شگفت‌‌انگیز است.»

یافته‌های مطالعه‌ی جدید که در مجله‌ی Scientific Reports منتشر شد، به شواهد موجود در این زمینه اضافه می‌کند که مهارت‌های شناختی قابل ‌توجه فقط مختص نخستی‌ها نیست؛ بلکه در گونه‌های خاصی در سراسر سلسله‌ی جانوران دیده می‌شود.

پیکا و همکارانش در کار جدید خود از مجموعه‌ای از آزمون‌ها استفاده کردند که استر هرمن از مؤسسه‌ی انسان‌شناسی تکاملی ماکس پلانک آلمان آن‌ها را در سال ۲۰۰۷ به ‌منظور مطالعه‌ی عملکرد شناختی کپی‌های بزرگ و کودک انسان ایجاد کرد. روش هرمن عملکرد عمومی طیف وسیعی از وظایف اجتماعی و فیزیکی را اندازه‌گیری می‌کند. در رویکردهای مورد استفاده در مطالعات گذشته، در بیشتر موارد فقط یک جنبه از استدلال شناختی مورد بررسی قرار می‌گرفت. هرمن و دانشمندان دیگر از این تکنیک برای مقایسه‌ی بین‌گونه‌ای در میمون‌ها، سگ‌ها و طوطی‌ها استفاده کرده‌اند.

پیکا، هرمن و همکارانشان همین مجموعه آزمایش‌ها را با ایجاد کمی تغییر، روی ۸ غرابی که به‌صورت دستی پرورش یافته بودند، اجرا کردند. این ارزیابی‌ها شامل ۹ گروه فیزیکی و ۶ گروه اجتماعی و هر یک حاوی حداکثر ۴ وظیفه‌ی مختلف بود که هر کدام چند بار تکرار می‌شد. پیکا می‌گوید: «سعی کردیم وظایف زیادی در حوزه‌های مختلفی داشته باشیم تا به درک جامعی از قابلیت‌های غراب‌ها دست پیدا کنیم.»

آزمون‌های فیزیکی، توانایی پرندگان را از نظر ردیابی اشیاء در فضا و درک اعداد اندازه‌گیری می‌کرد. برای مثال، پژوهشگران پاداشی زیر فنجان خاصی قرار دادند و سپس آن را به همراه چند فنجان دیگر به اطراف منتقل کردند تا ببینند آیا غراب‌ها می‌توانند فنجانی حاوی پاداش را دنبال کنند.

در آزمون اجتماعی، پژوهشگران به ارزیابی این موضوع پرداختند که پرندگان در زمینه‌ی دنبال کردن علامت‌هایی که فرد آزمایش‌گر نشان می‌دهد، چگونه عمل می‌کنند. برای مثال فرد با نگاه کردن یا اشاره به فنجان حاوی پاداش به آن‌ها علامت می‌داد یا به پرنده‌ها نشان می‌داد چگونه به پاداش دسترسی پیدا کنند و سپس مشاهده می‌کرد که آیا آن‌ها می‌توانند بر اساس آنچه مشاهده کرده‌اند، به پاداش دسترسی پیدا کنند.

پژوهشگران ۳۳ وظیفه را برای هر غراب در سن ۴، ۸، ۱۲ و ۱۶ ماهگی تکرار کردند. موجب شگفتی آن‌ها بود که دریافتند پرندگانی که فقط چهار ماهه هستند، بیشتر وظایف را یاد گرفته‌اند؛ تا حدی که تقریبا به‌طور‌کلی، نتایج غراب‌های جوان با نتایج اورانگوتان‌ها و شامپانزه‌های بالغی که هرمن قبلا آزمایش کرده بود، مشابه بود. پیکا می‌گوید: «انتظار نداشتیم آن‌ها به این سرعت بر این وظایف تسلط پیدا کنند.» او و همکارانش حدس می‌زنند که توسعه‌ی شناختی غراب‌ها باید روند پیشرفت سریعی داشته باشد؛ زیرا از حدود چهارماهگی شروع به تعامل بیشتر با محیط اجتماعی و اکولوژیکی خود می‌کنند. بر اساس مطالعات قبلی که عملکرد انسان و کپی‌های دیگر را مقایسه کرده‌اند، هرمن حدس می‌زند کودکانی که ۲ سال نیمه در وظایف شناختی اجتماعی از غراب‌ها بهتر عمل کنند؛ اما در بیشتر آزمون‌های شناختی فیزیکی تقریبا نظیر این پرنده‌ها خواهند بود.

کلودیا واشر، متخصص اکولوژی رفتاری در دانشگاه آنگلیا راسکین انگلستان که در این پژوهش مشارکتی نداشته است، می‌گوید از برخی جهات، این یافته‌ها در مورد هوش غراب‌ها مورد انتظار است؛ اما از نظر اثبات عملکرد شناختی پرندگان اهمیت دارد. او می‌گوید: «مدت‌زمان زیادی است که کپی‌های بزرگ و به‌طور کلی نخستی‌ها به ‌خاطر توانایی‌های شناختی خارق‌العاده مورد تحسین قرار می‌گیرند؛ اما اکنون می‌بینیم طبقه‌های دیگر جانوری از جمله پرندگان نیز عملکرد شناختی مشابهی نشان می‌دهند. برای درک کامل تکامل توانایی‌های شناختی در غیر انسان‌ها، به مقایسه‌های جامع‌تری مانند این مطالعه‌ی غراب‌ها نیاز داریم. همچنین باید گونه‌های بسیار بیشتری را آزمایش کنیم.»

مطالعه‌ی جدید شواهدی محکمی دراین‌باره ارائه می‌دهد که غراب‌ها مانند نخستی‌ها دارای هوش عمومی انعطاف‌پذیر و قوی هستند؛ اما پیکا خاطرنشان می‌کند که مواردی برای احتیاط وجود دارد. او و همکارانش فقط ۸ پرنده را مورد مطالعه قرار دادند. علاوه‌بر‌این، چالش‌های شناختی که غراب‌ها در محیط اسارت با آن رو‌به‌رو شدند، با چیزی که در طبیعت با آن مواجه می‌شوند، متفاوت است. برای مثال، غراب‌های مورد مطالعه به اندازه‌ای که انتظار می‌رفت، در انجام وظایف فضایی خوب عمل نکردند که با توجه به این موضوع که پرندگان در کل زندگی خود طی پرواز مشغول موقعیت‌یابی در مناطق بزرگ هستند، عجیب است.

عامل دیگری که ممکن است روی عملکرد غراب‌ها اثرگذار باشد این است که آن‌ها بیش از اینکه با اعضای گونه‌ی خود یا گونه‌ی نزدیک در تعامل بوده باشند، با انسان‌ها تعامل داشته‌اند. این امر ممکن است موجب سردرگمی آن‌ها شده باشد. ماتیاس اوسوات، دانشمند علوم شناختی در دانشگاه لوند سوئد که در این پژوهش نقشی نداشت، می‌گوید: «غراب‌ها به‌سرعت یاد می‌گیرند و غراب‌های مورد مطالعه به دست انسان پرورش پیدا کرده بودند؛ اما فاصله‌ی بین دو گونه‌ی در تعامل (انسان و پرنده) ممکن است روی عملکرد و ارزیابی آن اثر داشته باشد که باید در مطالعات آینده در نظر گرفته شود. او می‌گوید مطالعه‌ی حاضر ممکن است هوش غراب‌ها را کمتر از حد واقعی نشان دهد؛ ولی شاهد دیگری از مهارت‌های اجتماعی انعطاف‌پذیر آن‌ها است.

منبع: زومیت

بررسی ویروس کرونا از منظر صنایع غذایی

یک پژوهشگر دانشگاه آزاد در دو مقاله ISI ویروس کرونا را از منظر صنایع غذایی مورد بررسی قرار داد.

بتاکروناویروس انسانی، از منظر صنعت غذا، اصول بهداشت کارخانجات غذایی و در رویکردهای متناسب با تکنولوژی تولید در دو مقاله ISI توسط عضو هیأت علمی گروه صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان بررسی و در مجلات معتبر بین المللی منتشر شد.

دکتر گلی، عضو هیأت علمی گروه صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان گفت: ویروس­های کرونا، شامل کرونا ویروس-2019 یا سارس کرونا ویروس-2، ویروس­ های پوششدار با RNA یکپارچه و بار مثبت اند، که در اواسط دهه 60 متمایز شده ­اند و می توانند انسان، انواع پرندگان و پستانداران را آلوده کنند.

وی افزود: هدف از مطالعه و بررسی این ویروس، به ویژه SARS ، به دلیل قرابت ژنی بسیار مشابه آن با 2019-nCoV یا همان SARS-CoV-2، از دیدگاه رعایت اصول بهداشتی کارخانجات صنایع غذایی بوده است.

گلی خاطرنشان کرد: این تدابیر، شامل؛ رعایت اصول بهداشت شخصی در تمام مراحل تولید و در برگیرنده شناسایی و پیشگیری از فعالیت کارگران حامل و مشکوک به کووید – 19 در خطوط تولید مواد غذایی؛ اجرای تجزیه و تحلیل خطر در نقاط کنترل بحرانی (HACCP) ، عملیات تولید خوب (GMP) و عملیات بهداشتی مناسب (GHP) از مزرعه تا سفره استفاده از ضد عفونی­ کننده­ های شیمیایی مناسب، شامل تیمارهای تمیزکننده موثر در ترکیب با سطوح آلیاژهای مسی، استفاده مطلوب مواد شوینده و تمیز کننده سطوح و مورد استفاده در برنامه ضد عفونی­ کننده درجا است.

عضو هیأت علمی گروه صنایع غذایی دانشگاه آزاد واحد اصفهان خاطر نشان کرد: بهره گیری از فناوری لیزر، مانند استفاده از طیف­ های مختلف نوری، شامل ضد عفونی سطوح با نور UVC یا بکارگیری متیلن بلو همراه با نور مرئی در سطح خطوط تولید مواد غذایی و فراهم آوردن شرایط نامساعد محیطی برای بقای ویروس کرونا، حداقل عملیات حرارتی، مانند تیمار دمای پایین زمان طولانی و بیشتر از آن برای محصولات غذایی مایع، pH برابر و کمتر از 3 ، حداقل رطوبت نسبی انبارهای نگهداری است.

وی افزود: کووید 19 می ­توانند سیستم تنفسی و گوارشی انسان، انواع پرندگان و پستانداران را تحت تأثیر قرار دهد و هدف اصلی کرونا ویروس، به دلیل ویژگی های سلولی و جابجایی آنها از طریق ترشحات مخاطی، هوا و انتقال دهانی مدفوعی، سلولهای قشری یا پوششی دستگاه تنفس و گوارش است.

وی گفت: برخی از منابع غذایی فراسودمند به دلیل داشتن ترکیبات شیمیایی حیاتی ممکن است به افراد کمک کنند تا با تعدیل سیستم ایمنی بدن، ایجاد فعالیت ضد ویروسی علیه عفونت و کاهش سایر مشکلات تنفسی، بر این عفونت غلبه کنند.

وی خاطر نشان کرد: از جمله رعایت روش های ایمنی غذایی مناسب در خطوط تولید مواد غذایی؛ اجتناب از عدم کفایت فرایندهای حرارتی در فرآوری محصولات گوشتی؛ عدم اطمینان در مورد ایمنی محصولات گوشتی منجمد یا نگهداری شده در یخچال؛ فراهم کردن شرایط نامساعد محیطی برای بقای ویروس کرونا و جلوگیری از تولید غذاهای صنعتی غنی­ شده با مکمل­ های معدنی مانند آهن، روی، منگنز، منیزیم و مس توصیه می­شود.

طبق اعلام روابط عمومی دانشگاه آزاد، نتایج این تحقیقات در قالب دو مقاله ISI در مجلات معتبر بین المللی؛Journal of Food safety با ضریب تأثیر 1.655 و مجله Food Science and Nutrition با ضریب تأثیر 1.797 چاپ شده است.

منبع: ایسنا